काठमाडौं । ह्वाट्सएप र फेसबुक आजको दिनमा मान्छेको अनिवार्य आवश्यकताका रुपमा रहेका छन् ।

दुबै ह्वाट्सएप र फेसबुक मेसेन्जर व्यक्तिगत कुराकानीको लागि प्रयोग गरिन्छ । सामान्यतया मानिसहरु मेसेन्जर प्रयोग गर्न फेसबुक लगइन प्रयोग गर्दछन् ।

यहाँसम्मकी मेसेन्जरले तपाईलाई मेसेन्जरको लागि सीधै फोन नम्बरबाट साइन अप गर्न सुविधा दिएको छ ।

मेसेन्जरका लागि फेसबुक खाता खोल्नैपर्छ भन्ने पनि हुँदैन् । जे होस्, कहिलेकाँही यस्तो हुन्छ कि अरू कसैले तपाईंको ह्वाट्सएप वा फेसबुक खाता प्रयोग गरिरहेका हुन्छन् ।

कहिलेकाँही तपाईंले चिनेकै मान्छेहरु पनि यस्तो काममा हुन्छन् । यस्तो अवस्थामा, स्पष्ट छ कि तपाईंले कसैलाई तपाईंको च्याट पढ्न वा फेसबुकमा के गरिरहनु भएको छ भनेर जानकारी प्रदान गर्न चाहनुहुन्न ।

त्यसकारण, निश्चित गर्नुहोस् कि तपाईको फेसबुक र ह्वाट्सएप खाता अरु कसैले चलाउँदैछैन् ।

पहिले फेसबुकको बारेमा थाहा पाउनुहोस्, त्यसपछि हामी ह्वाट्सएपको बारेमा जान्नेछौं । फेसबुकमा लगईन गर्नुहोस् र खाता सेटिङ्ग्समा जानुहोस् ।

त्यहाँ सुरक्षा सेक्सनमा, सुरक्षा र लगइनमा ट्याप गर्नुहोस् । त्यहाँ तपाईं देख्नुहुनेछ कि तपाईंको खाता कतिवटा डिभाइसहरुमा लग इन छन् ।

केही फरक पर्दैन यदि तपाईं आफैले धेरै उपकरणहरूमा लग ईन गर्नुभएको छ र तपाईंसँग सबै उपकरणहरूको उपलब्धता छन् ।

तर यदि तपाईंलाई सूचीमा रहेको उपकरणसँग लग ईन गर्नुभएको छैन जस्तो लाग्छ भने, केही गलत छ भनेर बुझ्नुहोस् ।

यदि सूचीमा कुनै उपकरणहरू छन् जसबारे तपाईं अवगत हुनुहुन्न भन्नेमा तपाईंलाई कुनै शंका लाग्छ भने केहि चरणहरू अनुसरण गर्नुहोस् । यस सूचीको तल सबै सत्रहरूको लग आउटमा ट्याप गर्नुहोस् ।

यसो गर्नाले तपाईको खाता लग इन भएको सबै ब्राउजर वा एपहरुबाट लग आउट हुनेछ । याद रहोस् कि तपाईंको आफ्नो स्मार्टफोनबाट पनि लगआउट हुन्छ ।

त्यसपछि तपाईं आफ्नो लगइन आईडी र पासवर्ड राखेर पुनः लग ईन गर्न सक्नुहुन्छ । दोस्रो चरणको रूपमा तपाईंले तुरून्त पासवर्ड परिवर्तन गर्नुपर्छ । नयाँ पासवर्ड बलियो राख्नुहोस्। अपरकेस, लोअरकेस, संख्या र विशेष वर्णहरूको संयोजन मिलाएर राखेको पासवर्ड बलियो हुन्छ ।

ह्वाट्सएपको बारेमा कुरा गर्दा वर्तमानमा मल्टिपल उपकरण लगइनको साथ कुनै प्रणाली छैन, जुन फेसबुकमा छ ।

कमसेकम तपाई एउटा चीजको बारे निश्चित हुनुहोस् कि अर्को व्यक्तिले तपाईको फोनमा तपाईंको ह्वाट्सएप प्रयोग गर्दैन ।

तर यो तपाईंको भ्रम मात्रै हो । किनभने एकचोटि कसैले तपाईंको ह्वाट्सएपमा गल्तिले पहुँच पायो भने उसले लामो समय चलाउन सक्छ । तपाईंले चिनेकै मान्छेहरु किन नहुन्, उनीहरु तपाईंको खाता लामो समयको लागि प्रयोग गर्न सक्षम हुन्छन् ।

यो वास्तवमा ह्वाट्सएप वेब मार्फत गरिन्छ । त्यहाँ ह्वाट्सएप वेबको लागि धेरै एप्सहरु छन्, जसले मोबाइलमा नै ह्वाट्सएप वेबको पहुँच पाउन सक्दछन् । केहि एप्सहरु छन् ।

यदि कसैले तपाईंको ह्वाट्सएपको वेब पहुँच पायो भने, त्यसपछि तपाईंको ह्वाट्सएप च्याटहरू पढ्न सक्छ । डरलाग्दो कुरा के भने तपाईंलाई यसको बारेमा जानकार पनि हुनुहुन्न ।

यसलाई रोक्नको लागि, तपाईंले आफ्नो मोबाइल फोनबाट ह्वाट्सएपमा समय–समयमा वेब सत्र बन्द गर्नुपर्छ । त्यसको लागि, ह्वाट्सएपमा जानुहोस् र व्हाट्सएप वेब–डेस्कटपमा ट्याप गर्नुहोस् ।

अब त्यहाँ तपाईले लग ईन गर्नु भएको सेसन देख्नुहुनेछ । यदि त्यहाँ त्यस्ता सत्रहरू छन्, जुन तपाईंलाई लाग्छ कि तपाईंले लग ईन गर्नु भएको छैन भने बुझ्नुहोस् कि केहि गलत भइरहेको छ ।

त्यहाँबाट तुरून्त लगआउट गर्नुहोस् । त्यहाँ तपाईं हेर्न सक्नुहुनेछ कुन ब्राउजरमा ह्वाट्सएप खोलिएको छ । लगआउट गर्ने वित्तिकै सबै ठाउँबाट लगआउट हुनेछ ।

सम्बन्धित खबरहरु